VERHALEN VAN EN DOOR LEDEN

Het Najaar weekend Nieuw Niedorp 2022 door de ogen van Esther de Blank:

Om de najaar bijeenkomst van de Hobby-camperclub te bezoeken moesten wij opnieuw voorzichtig te werk gaan. Want nu vond dat plaats in west Friesland. Ook een gebied met een reputatie die er niet om liegt. Als Hollander kon je daar zomaar de kop verliezen.

Gelukkig wisten wij via verborgen omwegen het campingterrein waar de samenkomst zou plaatsvinden ongemerkt te bereiken. Wel een dag te vroeg, maar dat was niet erg want het bleek een zeer aangename camping.

Op donderdag middag stroomden het veldje waar we allemaal zouden staan geleidelijk aan vol. Zodoende gingen wij veilig op in de groep. Die middag werd het al een gezellige boel. Onze voorzitter opende de bijeenkomst die avond op officiële wijze waarnaar wij ons tegoed konden doen aan de gratis drank. Dat kun je gerust overlaten aan Hobby bezitters.

De vrijdag werd besteed aan educatie. We werden naar het rundvee museum geleid waar we na koffie met appelgebak onderwezen werden in de wonderlijkwereld van het boerenbedrijf. Koeien van allerlei ras werden ons uitvoerig getoond, vervolgens een tiental kippenrassen. Geiten en de moestuin waren ook uitgebreid te bewonderen. Voor een stadsmens van jonge jaren zou er een geheel nieuwe wereld opgegaan zijn, edoch de gemiddelde leeftijd van onze groep is ongeveer zestig. Wij hebben ons kostelijk vermaakt met al die verschillende koeien die we met plezier handjes hooi aanboden. Die avond hebben we met zijn allen een lekkere chinees opgegeten en aansluitend weer gezellig wat gedronken.

De dag erop bestormden we gezamenlijk het kleine Kremlin. Een samenraapsel van meest uiteenlopende bouwsels waar een zonderlinge kunstenmaker zich had uitgeleefd. Overal waren de prachtigste sculpturen te zien die hij van oude rommel in elkaar flanste. Draken, vliegende vissen en andere fantasiedieren in kopergroen werden door ons bewonderd. Alles werd uitvoerig van uitleg voorzien door een aantrekkelijke juffrouw die er een gepaste show van maakte. Aan het uiteinde van ons bezoek dook geheel onverwacht de oude kunstenaar op om het toneelspel van de gids nog wat verder uit te diepen. Het was een geslaagd bezoek aan deze wonderlijke wereld. Aansluitend ging men te fiets op bezoek bij het gigantische tuincentrum de Boet. Ikzelf liet verstek gaan omdat ik het bezoek aan het Kremlin moest verwerken.

Ook de daarop volgende avond zou er gezamenlijk gedineerd worden. Nu bleek één van de leden, de vrouw die ook het geheel had georganiseerd, een heks te zijn. Dat ze heks was bleek niet uit het dragen van een puntmuts of het voeren van een kraai op haar schouder, noch uit een bungelende, gedroogde vleermuis aan haar oorlelletje. Het bleek slechts uit het geschreven programma waarin werd aangekondigd dat ene Von een maaltijd in een heksenketel zou bereiden. Er werden vuren ontstoken waarboven zij op vernuftige wijze een geweldige maaltijd bereidde. Die maaltijd smaakte geweldig en de er achteraan gegoten drank was ook niet te versmaden. De zelfde heks liet ons een zeer ingewikkeld bordspel spelen waarvan menig lid der vereniging nog altijd geen bal snapt. Dat mocht de pret niet drukken want het was opnieuw een zeer geslaagde avond.

Dat we met een heks van doen hadden bleek ook uit het feit dat ik die avond op sluwe wijze vergiftigd was en de nacht kronkelend van buikpijn zonder te slapen heb doorgebracht. De hele zondag heb ik verstek moeten laten gaan om al dat gif uit te laten werken. Op dinsdag was ik weer de oude en wij zonder kleerscheuren uit het gevaarlijk gebied verdwenen. Al met al was het een geweldig leuke bijeenkomst. Zij die niet aanwezig waren hebben echt wat gemist.

Het zal je Hobby maar wezen

Terwijl de Zuiderzeeballade uit de speakers schalt, en wij uit volle borst zingen dat aan gindse horizon Emmeloord ligt, jakkeren we met een gangetje van tachtig kilometer per uur over de kaarsrechte polderweg. Het is de derde dag van onze lange tocht naar het hoge noorden. Het uiteindelijk doel is de jaarlijkse bijeenkomst van trotse bezitter van Hobby campers. Een groep fanaten die er plezier in heeft om met hoogbejaarde campers door de Europese landen scharrelen. De naam van de plaats waar we bijeen zullen komen is niet uit te spreken zonder een ernstige tongbreuk op te lopen. Het uit het hoofd neer schrijven is voor mij ook onmogelijk. Gelukkig hebben we het woord correct in de navigatieapparatuur kunnen invoeren waardoor we waarschijnlijk overmorgen het ons gestelde doel zullen bereiken. We hebben voor de lange tocht drie hele dagen uitgetrokken. Ons campertje is natuurlijk ook hoog bejaard en wij zelf hebben ook al een respectabele leeftijd bereikt. De afstand die we per dag kunnen overbruggen is daardoor beperkt.

Onze eerste stop was in het plaatsje Huizen dat grenst aan de voormalige Zuiderzee. De camperplaats, waar je heerlijk geheel gratis kunt overnachten, grenst aan een ruim grasveld. In vijf stappen bereik je bossen waar je heerlijk kunt wandelen, en hoe uitzonderlijk voor ons overvolle land, de hond gewoon los kunt laten lopen. Niks lange lijn en poepzakjes. Lang leve de vrijheid. Fietspaden grenzen ook al aan deze gratis camperplaats. Dus hebben wij ons nog hagelnieuwe fietsen uitvoerig kunnen proberen. Tevens de nagenoeg nieuwe hondenkar achter de fiets gekoppeld, zodat onze trouwe viervoeter fijn mee kon rennen en, nadat ze vermoeid was, in de kar kon rusten. Dat uw trouwe schrijfster daardoor extra zwaar moest trappen deerde haar niet want dat heeft ze graag voor het hondje over.

De dag dat we op die prachtige plek arriveerden vielen we met onze neus in de boter. Vielen we met ons gatje in de boter zouden onze Vlaamse buren te zeggen. Wij vonden het voldoende om de neus te beboteren. Op het ruime grasveld naast de camper stonden overal allerhande foodtrucks opgesteld. Foodtruck is een nieuwe benaming voor vreetkar. Er was van alles te eten. Van gewone patat met mayonaise tot Thaise hapjes of exotische drankjes. Een gitaar duo luisterden het geheel op met songs, liedjes zeiden wij vroeger, uit onze jeugd. Het jonge stel speelde en zong er lustig op los. Het was die dag dus volkomen overbodig om zelf de maaltijd te bereiden. Dat hadden we thuis al gedaan, onze maaltijd lag klaar in ons koelkastje.

Gelukkig verdween de hele santemekraam op tijd zodat we niet al te laat ons bed konden opzoeken. Per slot van rekening hadden we een vermoeiende dag achter de rug. Een lange rit over overvolle wegen, vervolgens een wandeltocht door de bossen met aansluitend een zware fietstocht door de omgeving. Daarnaast het uren opsnuiven van allerlei etensluchtjes en luisteren naar muziek die herinneringen uit onze jeugd opriep.

De tweede dag van onze tocht naar het hoge noorden brachten we luierend naast de camper door. De zon scheen er lustig op los en het grasveld was weer helemaal tot onze beschikking. We mochten twee hele dagen van deze gratis plek gebruik maken. Dat wilden we volop benutten. We liepen natuurlijk wel even een klein stukje met de hond en bezochten ook even de haven van Huizen. De havenmeester aldaar was tevens de controleur van de camperplaats, maar we hadden hem gisteren nog niet gezien. Het was toen zondag en een andere keer dat wij van deze plek gebruik maakten vertelde de betreffende ambtenaar dat hij niet werkte op zondag. Dus konden we misschien wel stiekem nog een nachtje blijven. Dat deden we natuurlijk niet, niet omdat wij zo braaf zijn, nee, we dienden op tijd op onze bestemming in het Noorden te arriveren.

Dus de volgende morgen, nadat Lief nog even de plaatselijke supermarkt bezocht, maakten we aanstalten om te vertrekken. Net toen we naar buiten wilden gaan om onze fietsen op te laden werd er op de deur geklopt. De havenmeester stond in vol ornaat klaar om ons mede te delen dat wij reeds twee nachten hadden verbleven op deze plaats zodat wij dienden te vertrekken. Vrolijk vertelden wij hem dat we juist aanstalten maakten om dat te doen. Tevens informeerden wij of het gerucht juist was dat de gratis plek binnenkort niet langer gratis zou zijn. Helaas bevestigde de overijverige ambtenaar het gerucht en vertelde dat er allerhande voorzieningen zouden worden aangelegd. Zoals een sanitair gebouw, een stortplaats en ruim voldoende elektra aansluitingen. Helaas zou de plek dan niet langer gratis zijn, wel het aantal plaatsen uitgebreid worden. Kortom, weer een prima camperplaats naar de bliksem. Snappen die Hollanders dan niet dat campers zelf alle voorzieningen hebben. Die wagens zijn niet voor niets zo kostbaar. Ze zijn voorzien van toilet en douche, op het dak zit minimaal één zonnepaneel. Als er ergens een put is waar de WC cassette geleegd kan worden is dat meer dan voldoende. Maar nee, het moet allemaal luxe of nog luxer.

Bedroeft vertrokken we en lieten ons in noordelijke richting leiden door de navigatie. Zo kwamen we terecht op een camperplaats in de buurt van Emmeloord. Deze was niet geheel gratis. Maar er werd voor een heel klein bedrag allerhande geboden. Een winkeltje waar je voor normale prijzen van alles zelf kon pakken zolang je het maar op het inschrijfformulier noteerde. Gratis drinkwater en indien nodig bijna gratis elektriciteit. Vlak naast de rustige plek bevond zich een leuk meer waar je heerlijk omheen kon wandelen. Fietspaden waren er in overvloed, kortom voor bijna niets hadden we alles en konden we heerlijk genieten van de rust.

Vind je het leuk om nog meer verhalen van Esther te lezen? Klik dan op onderstaande button

De eerste grote reis die wij met onze camper maakte was onze huwelijksreis naar Portugal. Dat bracht de broer van Jacqueline op het idee om als huwelijkscadeau een maquette van onze Hobby 600 te maken. Hij wist toen nog niet hoeveel uren in dit mooie cadeau ging zitten. Als wij naar ons werk waren was de hele familie druk om...

Kort na ons trouwen heb ik eerst een heel oude Ford Transit omgebouwd tot camper en enkele jaren later een niet zo oud VW personen busje (de "Joker" nagebouwd). Toen de kinderen geboren waren, de VW bus verkocht was en een paar jaar "Center Parks" gedaan, wilden we weer terug naar de camping, zeker ook voor de kinderen. Een Hobby...