TECHNISCHE GEGEVENS

Deze pagina is tot stand gekomen door kennisuitwisseling van onze (oud) leden, informatie verkregen uit diverse forums, blogs en bezoeken aan websites (in het bijzonder de website www.hobby600.de). Onze vereniging is niet aansprakelijk voor eventuele onjuistheden. Wij hebben deze pagina zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. Bekijk ook de sub pagina die gaat over het onderhoud aan de camper.


De allereerste Hobby 600 modellen zijn meestal op een Fiat Ducato onderstel gebouwd oftewel de aanduiding AL-KO deze modellen van Fiat dateren vanaf 1981 tot heden. Hobby is deze modellen gaan gebruiken vanaf 1984 dit was dan ook het eerste jaar voor Hobby dat ze met een Camper kwamen.

De Camper kreeg dan ook de typeaanduiding zoals we hem vandaag nog steeds kennen de Hobby 600, deze werd gebouwd als een semi integraal camper later kwam daar de alkoof (550) bij Hobby is tot in de lengte van dagen trouw gebleven aan het principe van semi integraal bouw.

Om te beginnen gaan we ons eerst verdiepen in de interieurkeuze die destijds mogelijk was. Dit waren 4 interieur keuzes namelijk:

Type A met rondzit achterin en een treinzit

Type B met rondzit achterin en een langzit

Type AF met vast bed achterin en een treinzit

Type BF met vastbed achterin en een langzit

Afhankelijk van het bouwjaar zijn de campers verkrijgbaar met spiegels op een frame gemonteerd en van binnenuit geïntegreerde spiegels.  Dit lag niet aan de Hobby fabriek maar aan de Fiat fabriek. De Fiat Ducato type 280 heeft de spiegels op een frame en het type 290 heeft geïntegreerde spiegels.

Voor de eerste modellen van de Hobby 600 zijn de volgende kleuren toegepast. De getoonde kleuren komen niet precies overeen met de werkelijke kleuren. Er zijn kleur afwijkingen die door scherminstelling zijn ontstaan. De tabel is dus bij benadering.  

Drie generaties Hobby 600


De tweede generatie van de Hobby 600 werden ontworpen met airbags en stuurbekrachtiging. De versnellingspook werd in het dashboard geïntegreerd.

De gebogen zijwanden en de vorm van het dak bleven behouden. In eerste instantie werden alleen halfintegraal camper gefabriceerd. De kenmerkende schuine ramen zijn vervangen door verticale ramen in een blauwe lijst. Daarnaast zijn er verschillende kleurrijke stripings verkrijgbaar. In enkele modellen is tegen meerprijs de schuine ramen aangebracht.

De derde generatie van de Hobby 600 is ongeveer 23 cm hoger dan de eerste generatie. Dit komt omdat de nieuwe generatie een dubbele bodem heeft waardoor de camper winterproof is. In de dubbele bodem zijn de watertanks en de leidingen gemonteerd.  De Hobby 600 wordt tot 2006 geproduceerd.

Fiat ontwierp in 2006  een nieuw type  namelijk de FIAT Ducato Type 250. Hierdoor moest Hobby de carrosserie opnieuw ontwerpen. De nieuwe ontwerpen aangepast op de FIAT Ducato Type 250 werden vanaf 2007 gepresenteerd  onder de naam Hobby Toskana. In de loop der jaren zijn de modelseries Siesta, Van en Sphinx toegevoegd aan een breed scala aan chassis van de fabrikanten FIAT, Ford en Iveco.