HKC NIEUWS


Test roetfilter onderdeel apk

16 maart 2022

Vanaf 1 juli 2022 moet bij de apk van dieselvoertuigen worden gemeten of het roetfilter naar behoren werkt. Dat heeft staatssecretaris Stientje van Veldhoven in een brief aan de Tweede Kamer laten weten.

De maatregel moet voorkomen dat eigenaren van diesels met een roetfilter in de verleiding komen om het filter te verwijderen.

Versoepeld

Op verzoek van de Tweede Kamer is de norm van de roetmeting versoepeld van het eerdere voorgenomen maximum van 250 duizend naar één miljoen deeltjes per kubieke centimeter, om te voorkomen dat diesels met een iets minder functionerend filter door de mand zouden vallen. Als de norm verder wordt verruimd, zouden mogelijk ook diesels met een verwijderd filter de test kunnen doorstaan, zo schrijft Van Veldhoven aan de Kamer.

Bron: NKC


B rijbewijs  naar 4.250 kilogram

16 maart 2022

De NKC roept de Europese politiek op tot de verhoging van de gewichtslimiet van het B-rijbewijs van 3.500 naar 4.250 kilogram. Houders van het rijbewijs B moeten zo de mogelijkheid krijgen om voertuigen tot 4,25 ton voor privédoeleinden te besturen. Campertoerisme blijft op deze manier toegankelijk voor huidige en toekomstige generaties.

De NKC sluit zich hiermee aan bij het voorstel van de Europese belangenorganisaties ECF (European Caravan Federation) en FICC (Federation Internationale de Camping et de Caravanning). Samen vertegenwoordigen deze organisaties meer dan twee miljoen camperaars.

Nauwelijks ruimte voor bagage en passagiers

Op dit moment mogen bestuurders met een Europees rijbewijs B een voertuig met een maximaal toegestane massa van 3,5 ton rijden. Dit wringt steeds vaker voor de eigenaren van campers omdat kampeerauto's steeds zwaarder worden gebouwd. Deze gewichtstoename bij campers is voornamelijk toe te schrijven aan de door de EU-wetgeving voorgeschreven voorzieningen op het gebied van veiligheid en milieu. Er blijft dan nauwelijks ruimte over qua gewicht voor passagiers en hun bagage. Om toch met een camper van boven de 3,5 ton te kunnen rijden, dienen bestuurders een C- of C1-rijbewijs te halen. Dit rijbewijs is echter met name gericht op beroepsgoederenvervoer en complex en tijdrovend voor privégebruik. Ook zijn de afmetingen van een camper boven de 3,5 ton niet noodzakelijk anders dan die van onder de 3,5 ton.

Namens 150.000 Nederlandse camperaars

Bovendien zijn er geen aanwijzingen dat het ophogen van de gewichtsgrens van het rijbewijs onveilig zou zijn. Duits onderzoek bevestigt dat het aantal campers dat betrokken is bij ongevallen laag is in alle gewichtsklassen. Tegen deze achtergrond is de NKC voorstander van een uitbreiding van het Europese B-rijbewijs voor campers tot 4,25 ton. Hiervoor is een overeenkomstige wijziging van het rijbewijs categorie B nodig. Stan Stolwerk, directeur NKC: "Namens de 150.000 Nederlandse campereigenaren kaart ik het onderwerp graag aan bij de politiek. Met een relatief kleine administratieve wijziging wordt camperen toegankelijker voor een breder publiek."

Op onderstaande link kun je je menig hierover geven. Laat je stem horen!Bron: NKC


Update website

We vernieuwen onze website regelmatig. Zo breiden we de technische pagina`s uit met handige tips en tricks. Daarnaast willen we graag een gastenboek toevoegen. Houdt daarom onze website in de gaten. Naast algemene pagina`s hebben we ook enkele pagina's die alleen toegankelijk zijn voor leden van de Hobby Kampeerautoclub Nederland.  


HKC op facebook

De HKC Nederland is uiteraard ook te vinden op Facebook onder: Hobby kampeerauto club NL .  Dit is een besloten groep dus aanmelden is verplicht.

Waarom een besloten groep? Dit is bewust gedaan. We willen deze pagina alleen beschikbaar stellen voor Hobby bezitters en liefhebbers. Voor een link naar de facebook ledenpagina klik op onderstaand logo. Mocht u nog vragen hebben  stuur dan een mail naar gerardpruijn@live.nl.  U ontvangt dan alle benodigde info.

Alvast bedankt voor uw interesse  in HKC Nederland, wij begroeten u dan ook graag als nieuw lid.


Met vriendelijke groet,

Bestuur HKC Nederland